lørdag 14. juli 2012


Bokprat med Frank A Jenssen
Frank A Jenssen var invitert til festivalbiblioteket for å snakke om romanen Snøen er aldri hvit (2011).
I samtalen med Aud Tåga kom de også inn på romanen han debuterte med, Saltbingen (1981) som han mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Stilen har endra seg siden den gang, hvor han tar opp hverdagsdiskriminering ved å fortelle om en samisk famlie i Tysfjord. Han tar også opp diskriminering i  Lengselens år (2004) og  i fortsettelsen Snøen er aldri hvit, men gjør dette på en annen måte.
For Snøen er aldri hvit har Jenssen mottatt Havmannprisen. Dette er en kollektivroman med flere hovedpersoner, men samtalen dreide seg mest om presten Arthur Sander, samen Rieppi-Anders og det samiske. Det ble snakka om språket i boka og at Jenssen bruker ord godt kjent fra dagliglivet noen tiår tilbake, men som mange unge nå ikke kjenner til. Ordbruken skaper et troverdig tidsbilde i en roman hvor handlinga utspiller seg på 30-tallet og til og med andre verdensskrig.
Jenssen leste flere korte utdrag fra romanen, og snakka løst og ledig om sitt skjønnlitterære forfatterskap. 19 var tilstede under bokpraten klokka tolv i biblioteket i dag.

Ingen kommentarer: