fredag 30. juli 2010

Vel blåst!

Det 3. Riddu festivalbibliotek er vel i havn med tilsammen 686 besøkende i festivalbiblioteket og 397 bsøkende på alle 12 arrangement tilsammen. Totalt ca 1083 besøkende. En knallsuksess!


Nytt tilbud av året var eventyrstund for de minste inne i bussen og og en ny arena for litteraturarrangementene - Nisga'a Longhouse.

3 av arrangementene var i Nisga'a Longhouse - forfattermøtene med Torkel Rasmussen (60 besøkende) og Siri Broch Johansen (95 besøkende) i litteraturprogrammet tilknyttet barnefestivalen. Forestillingen Lex Sápmi med Rauni Magga Lukkari og Anitta Suikkari (95 besøkende). Arrangementene i festivalbiblioteket hadde ikke så mange besøkende - mellom 10 og 35. Men fungerte likevel utmerket. Det viktige er ikke alltid hvor mange, men heller hvem som kommer. Det ble heller små intime møter for forfattere, bibliotekarer og andre litteraturinteresserte. Møter til inspirasjon for videre arbeid med litteratur og litteraturfomidling.


Årets festivalbibliotek hadde en litt tøff start da hele festivalbibliotekteltet var på tur å fly avgårde tirsdag morran. Vi fikk nå forankret det godt så det var ikke problem senere. Årets teltfarger fungerte utmerket. Men det er nå tydelig at byggesystemer kanskje burde investere i nye telt. Det var noe velbrukte. Riddubibliotekar Aud Tåga hadde forberedt seg godt til eventyrstund for de minste. Men torsdag og fredag hadde barnefestivalen annet å gjøre. Det var Trine Mellem som ble årets eventyrforteller inne i bussen. Den vepsiske poeten Nikolaj Abramov kunne desverre ikke komme. Vi fikk dog anledning til å høre han på opptak.
Ønsker å takke forfatterne som besøkte festivalbiblioteket og Riddu i år. Rauni Magga Lukkari og Anitta Suikkari for bidrag på lanseringen og deres knallgode forestilling Lex Sápmi, Bente Pedersen, årets unge artist Niillas Holmberg, Sigbjørn Skåden, Easterine Iralu, Torkel Rasmussen og Siri Broch Johansen. En takknemlig gjeng å arbeide med og de gjorde strålende innsats både i festivalbiblioteket og Nisga'a Longhouse.Vil også takke fylkesråd for kultur, helse og miljø Mariam Rapp for å ta seg til til å komme på besøk og lansere forfatterheftet om Rauni Magga Lukkari, Lill Tove frediksen for en utmerket foredrag om Lukkari, Bente Imerslund for sine gode introduksjon om vepserne og de to vepsiske kvinnene og koordinator Katja som representerte årets nordlige folk vepserne. En spesiell takk til fylkesbibliotekar Aud Tåga for sin fabelaktige innsats som bokbader, festivalsjef Ragnhild Dalheim Eriksen for presentasjon av årets unge artist Niillas Holmberg, Roope Mäenpää for sitt bidrag som tonesetter på cello til Niillas Holmbergs dikt og Easterine Iralus datter Meme og hennes musikervenner som overrasket oss med en liten konsert i festivalbiblioteket lørdag.


Festivalbiblioteket var godt besøkt i år og folk satte pris på tilbudet av aviser, pc'er, trådløst nettverk, mobillading og biblioteket inne i bussen. Mest for å se på og bla i bøkene der. Noen få lånte også noe med seg, men utlån er definitivt ikke hovedaktiviteten vår. Tilbudet om gratis kaffe og te var også populært.Spesielt gledelig var det å se at så mange ungdommer hadde funnet veien til årets festivalbibliotek.


Til sist en stor, stor takk min alldeles fabelaktige stab. I år fungerte vi knirkefritt sammen. Alle fant sine arbeidsoppgaver av seg selv og bidrog utmerket til festivalbibliotekets menneskelige ressursser. Arne Steinnes og Nils Olav Larsen fra Kåfjord bibliotek, litteraturformidler Aud Tåga og nestleder, sjefsblogger, eventyrforteller (og ++) Trine Mellem fra Troms fylkesbibliotek og Liv Inger Lindi fra Sametingets bibliotek som tok turen til Riddu tross influensa. Hun var et flott tilskudd til bibliotekarteamet og hun lover å komme tilbake sterkere neste år. Desuten må vår IT-ansvarlige fra Nordlige folk senteret Per Lyngstad takkes for all oppfølging og brukerPC'ene og vår lyd- og teknisk avarlige Øystein Gregers Karlsen fra Riddu produksjonsteam. Til sist en stor takk til Nisga'a longhousesjef Asle Tveitnes for utmerking tilrettelegging og beverting av våre forfattere som hadde arr. der. Samt å holde orden på besøkstallene der.
Dream team!!!


Så ønsker jeg lykke til med festivalbiblioteket på Márkomeannu som avvikles for første gang i år. Anne Gerd Lehn fra bok og kulturbussen i Sør-Troms har vært stab på Riddus festivalbibliotek de to forrige årene. Nå har hun startet opp med eget festivalbibliotek og travel med det. Vi ses i morra lørdag, da kommer jeg å hilser på.

I år glimret pressen med sitt fravær på arrangement i festivalbiblioteket. Eneste som kom med fra festivalens litteraturprogram var et innslag i Ságat fra forfattermøtet Siri Broch Johansen på Nisga'ahuset og noen gode artikler om Bente Pedersen i Ságat og i Labyrint (2/2010) i forkant av festivalen. Takk og all ære til dem. Synes nå at forfatterne hadde fortjent mer oppmerksomhet. Det må vel også sies at det er så pass mye som foregår på festivalen under avvikling at konkurransen er stor om pressens oppmerksomhet. (PS! Lørdag 31. august var det en artikkel på barnesida i Framtid i nord om evetyrstund på bussen med Trine Mellem)

Litt oppmerksomhet fikk festivalbiblioteket på en annen blogg Dagreis (på nederlandsk).


Årets festivalbibliotek og våre gjester har absolutt gitt oss inspirasjon til å fortsette videre. Festivalbiblioteket fungerte utmerket som en del av festivalens infrastruktur og viser betydningen av bibliotek som en del av samfunnets sosiale ifrastruktur og arena for kunnskaps- og kulturformidling.Edel Olsen, rådgiver Samisk bibliotektjeneste i Troms og Riddu festivalbiblioteksjef

Ingen kommentarer: