fredag 23. juli 2010

Nybadet Bente Pedersen


Aud Tåga fra fylkesbiblioteket gikk inn i rollen som bademester og gjennomførte en spennende og underholdende samtale med den lokale forfatteren Bente Pedersen.


Pedersen har god oversikt over sine lesere som består av "unge piker fra 15 til 90 år av begge kjønn". Hennes bøker kjøpes i stor grad av kvinner, men leses også av mange menn som "tilfeldigvis finner dem rundt omkring".


Hoverpersonene i Bente Pedersens bøker er ofte jenter og kvinner. Sterke kvinner som ofte går mot strømmen og som lykkes med det de gjør. Hun er opptatt av å lage gode forbilder for unge jenter og vise at selv om det er slitsomt å gå mot strømmen, så dør man ikke av det.

Selv om personene og handlingene er oppdiktet, er rammene historisk korrekte i alle Bente Pedersens romaner. Bak hver serie ligger mellom et halvt og ett års reseach for å få de historiske begivenhetene, redskapene, motene, arbeidsmåtene og andre fakta til å stemme. Bente Pedersen er veldig opptatt av at man ikke skal jukse med historien.

Litteraturviter Kaisa Maliniemi har skrevet en faglig artikkel om bokserien Raija, hvor hun definerer Bente Pedersen som en marginal forfatter i tredobbel forstand både regionalt, etnisk og som kvinne. Selv omtaler hun seg som et litterært kinderegg.


Aud Tåga fikk også lokket Bente Pedersen til å røpe litt av handlingen i en av de fremtidige bøkene i serien Tre søstre.


Stemningen var god under arrangementet og latteren satt løst hos publikum.


Ingen kommentarer: