tirsdag 15. juni 2010

Rauni Magga Lukkari


Rauni Magga Lukkari, fra finsk side av Tanaelva, er en av de mest anerkjente samiske poetene. Hun har siden debuten som lyriker i 1980 med Jienat vulget publisert en rekke diktsamlinger. Sentrale temaer i forfatterskapet har vært spørsmålet om samisk identitet, kulturkonflikter, forholdet mellom det tradisjonelle og det moderne samfunnlivet og kvinnepolitiske spørsmål. I 2007 debuterte hun som dramatiker med monologen Lihkkošalmmái – en lykkens mann som ble dramatisert av Nationalteatret med Nils Ole Oftebro i hovedrollen. Ironi og humor er sentrale virkemidler i Lukkaris forfatterskap, noe som også er tydelig i hennes siste utgivelse: kåserisamlingen Lex Sápmi ja eara joccit/og andre stubber fra 2009.

Rauni Magga Lukkari har de siste 30 år bodd i Tromsø hvor hun driver sitt eget forlag Gollegiella som gir ut lydbøker og tospråklige bøker. Lukkari er opptatt av å gjøre samiske litteratur mer tilgjengelig for den som ikke leser eller forstår samisk.

Troms fylkesbibliotek utgir i år et tospråklig hefte om Lukkari med biografi og noen utvalgte tekster i serien Oppvekst i litteraturen. Heftet blir lansert ved fylkesråd for kultur, helse og miljø Mariam Rapp. Foredrag av Lill Tove Fredriksen. Lukkari leser noen utvalgte tekster.


Torsdag 22. juli kl. 11, Festivalbiblioteket

Lex Sápmi

Tospråklig forestilling med Rauni Magga Lukkari og skuespilleren og teaterinstruktøren Anitta Suikkari basert på Lukkaris kåserisamling fra 2009.
Niko Valkeapää har laget musikk til forestillingen.

Torsdag 22. juli kl 19, Nisga’a Longhouse

Rauni Magga Lukkari - utdypningsatikkel i SNL

Ingen kommentarer: